28 Şubat 2011

Eski İstanbul Karnavalı Apokries, Bu Yıl da Armada'da Yaşıyor!


Osmanlı İstanbul’unda her yıl Ortodoks Rumlar tarafından kutlanan, Rio ve Venedik karnavallarının küçük ölçekli örneği “Apokries”, bu yıl da 4 Mart, Cuma gecesi Armada’da Türk ve Rum müzisyenlerden oluşan müzik grubu “Café Aman İstanbul” ile birlikte canlandırılacak...



Yılda bir kez düzenlenen bu çok özel gecede hep birlikte eğlenmeye ve yine bu özel gece için hazırladığımız özel Apokries menüsünü tatmaya ne dersiniz?

Özel Apokries Menüsü
Soğuk Mezeler:
Zeytinyağlı Sarma, Çerkez Tavuğu, Fasulye Pilaki, Tarama, Pancar, Beyaz Peynir, Haydari, Marine Kırmızı Biber, Rus Salatası, Pazı Salatası
Sıcak Mezeler: Pazılı Yaprak Dolma, Kalamar Tava, Filibe Köfte, Mücver, Peynirli ve Ispanaklı Muska Böreği
Tatlılar: Kabak Tatlısı ve Mevsim Meyveleri
İşkembe Çorbası - Limitsiz Yerli İçki

4 Mart 2011, Cuma | 20.00-24.00 | Fiyat: 95 TL – 1 Kişi

"Apokries" ve "Cafe Aman İstanbul" Hakkında
Katılan herkesin kılıktan kılığa girip, maskeler takarak eğlendiği “Apokries” karnavalı sırasında eskiden, Galata ve Pera sokaklarında bir resmigeçit yapılır, eğlence, “Tatavla”da yapılan muazzam bir panayırla devam eder, akşam da Tatavla'daki "Cafe Aman"larda (gazel okunan yer) toplanılırmış. Armada ilk kez geçen yıl Apokries'i Tatavla meyhanelerinin dekoru içinde ve “Café Aman İstanbul”un coşkulu müziğiyle canlandırmıştı. Apokries bu yıl da aynı grupla birlikte, 4 Mart 2011, Cuma gecesi yaşanacak.


"Café Aman Istanbul”, repertuvarını başta İstanbul, İzmir, Atina gibi liman şehirleri olmak üzere 19 yy Osmanlı döneminin "Café Aman” (gazel okunan yer) ve müzikli kafelerinde icra edilen rembetikolardan oluşturmakta. Vokalde Stelyo Berber, Pelin Suer, Kanun; Serkan Mesut Halili, Ud: Erdem Şentürk, Keman: Atalay Durmaz, Buzuki: Yorgo Kapsalis, Kontrbas: Neyzen Özsarı, Gitar: Vasilis Kladis ve Perküsyon: Kaan Şehirkahyasıoğlu’ndan oluşan grup, dönemin sahne kostümleriyle ve özgün danslarıyla da farklı bir görsel şölen sunacak.

Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi için:
Armada Banket Ekibi, Tel: 0212 455 44 55, E-posta: infosatis@armadahotel.com.tr,
Irmak ÖZYURT Tel: 0212 455 44 71
Ümit Atasalihi Tel: 0 212 455 44 72
Armada Otel Web: http://www.armadahotel.com.tr/
“Café Aman Istanbul” grubu ile ilgili ayrıntılı bilgi için:
http://www.facebook.com/cafeamanistanbul

İstanbul’da “özgün Fasıl” müziği dinlemek isteyenler için kuruldu: “ARMADA FASIL KULÜBÜ”

Türk Müziği ve onun giderek kaybolan türü; “Fasıl”ı seviyorsanız sizi, sizin gibi dostlarınızla 3 Mart’tan başlayarak her Perşembe akşamı, “Armada Fasıl Kulübü”nde buluşmaya davet ediyoruz... Yaşayan en eski üstatlardan Hanende Nurettin Çelik yönetimindeki “özgün fasıl” dinletileri, mikrofon ve ses yükseltici kullanılmaksızın icra edilecek...


Nisan’a kadar her Perşembe akşamı farklı bir makamda icra edilecek Hanende Nurettin Çelik yönetimindeki “Armada Fasıl Kulübü” gecelerinde, unutulmakta olan bir kültür yeniden hayat buluyor. Fasıl Kulübü'nün makamlara göre takvimi şöyle:

3 Mart: Hüzzam, 10 Mart: Hicaz, 17 Mart: Nihavent, 24 Mart: Şehnaz, 31 Mart: Uşşak, 7 Nisan: Hicazkâr, 14 Nisan: Karcığar.

Saat 20.00’de başlayacak olan “Armada Fasıl Kulübü”nde müzik dinlenirken çatal, kaşık ve servis gürültüsü olmaması için mezeler Çilingir Tepsileri ile önceden sunulacak. Ana yemek, tatlı ve meyve servisleri müziğe ara verildiğinde yapılacak. “Armada Fasıl Kulübü”nün öncelikli içkisi de 1930’lardan beri aynı kalitede üretilen geleneksel “Kulüp Rakı” olacak. Bu işbirliği ve desteğinden dolayı Mey İçki’ye de çok teşekkür ediyoruz...

-Sayın Dostlarımız, özgün fasıl dinletileri sırasında mikrofon ve herhangi bir ses yükseltici sistem kullanılmadığı için katılımcı sayısını sınırlı tutuyoruz. Bu nedenle rezervasyonlarınızı "vakitlice" yaptırmanızı önemle rica ediyoruz!-

Menü:
Çilingir Tepsilerde:
Zeytinyağlı Yaprak Sarma, Çerkez Tavuğu, Beyaz Peynir, Patlıcan Salatası, Patlıcan Şakşuka, Pancar Turşusu, Tarama, Fasulye Pilaki
Sıcak Mezeler:Ortaya Güveçte Nohutlu İşkembe
Peynirli Muska Böreği, Kabak Mücver
Ana Yemek (seçmeli):Tavuk Külbastı
Kurkutlu Levrek Tava Mayonezli
Meyve- Tatlı: Masalara tatlı ve meyve
İçecek: Limitsiz Kulüp Rakısı ve diğer yerli içkiler, isteyenlere alkolsüz meşrubat
Fiyat: Kişi başı 75.-TL (KDV dâhil)

Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi için: Ümit Atasahili - 0212 455 44 72
Irmak Özyurt 0 212 455 44 71 - iozyurt@armadahotel.com.tr
Armada İletişim, Tel: 90 212 455 44 55 / http://www.armadahotel.com.tr/

26 Şubat 2011

Akşam: "Rakımı yüksek fasıl gecesi"

Ünlü gazeteci ve hukukçular fasılda buluştu. Armada Otel'de her perşembe gelenekselleşecek olan fasıl gecesinin ilkinde, anayasa profesörleri ve ünlü gazeteciler, Dede Efendi besteleri eşliğinde rakı içip ülke gündemini konuştu


Nurbanu GÜNEY ELBİR- Sayit DURMAZ
 
Türkiye basınının önemli isimleri ile hukuk çevresi, önceki gece Armada Otel'de düzenlenen fasıl gecesinde buluştu. Armada Otel ve Kulüp Rakı tarafından organize edilen ve her perşembe geleneksel hale getirilecek olan gecenin başkahramanlarıysa Sadettin Kaynak, Hacı Arif, Dede Efendi besteleri oldu. Armada Fasıl Kulübü'nün seslendirdiği alaturka müzik eşliğinde sohbete katılanlar arasında Anayasa Profesörleri Ergun Özbudun ve Serap Yazıcı, Murat Belge, Hale Soygazi, Asaf Savaş Akat, Komet, Mehmet Barlas, Cengiz - Tuba Çandar, Yavuz Baydar, Gülten Kaya, Marta Kalyoncu, Melihat Gülses, Şerife - Oğuz Ercantürk gibi isimler vardı. Tavuk külbastı, kurkutlu levrek tava mayonezli yenilip rakı içilen gecede Türkiye'nin gündemine dair konular da konuşuldu.

İSTEYENE İÇKİ İSTEYENE MEŞRUBAT
Armada Fasıl Kulübü'nde müzik dinlenirken çatal, kaşık ve servis gürültüsü olmaması için mezeler çilingir tepsileriyle önceden sunuldu. Çilingir tepsilerde; zeytinyağlı yaprak sarma, çerkez tavuğu, beyaz peynir, patlıcan şakşuka, pancar turşusu, tarama, fasulye pilaki vardı. Limitsiz Kulüp Rakısı ve diğer yerli içkilerin dışında isteyenlere alkolsüz meşrubat servis edildi. Armada Otel Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Zoto, 'İnsanlar artık yüksek frekanslarda, yüksek miks müziklerini dinlemeye başladı. Biz gerçek fasılı bilenlerin, özgün faslı sevenlerin bir araya gelmesine dikkat ettik' diye konuştu.

Önemli olan zevk birliği
Son yıllarda yaşadığım en güzel buluşmaydı. Aynı zamanda ihmal ettiğimiz kendi kültürümüzün parçası olan müziğin şölenini yaşadım. Fikir birliğinden önce zevk birliği ağırlıklı bir ekiptik. Tabii ki ülke gündemiyle ilgili şeyler de konuşuldu.

Müzik ağırlıklı sohbet ettik
Gerçek bir fasıl gecesiydi. Mikrofon ve ses tesisatı yoktu. Kürdili hicazkar yaptılar. Sonra da solistler çıktı. Biz her zaman ne sohbet ediyorsak orada da onu ettik ama daha çok müzik ağırlıkta sohbet vardı.

Nilay Örnek - Fasıl kulübünde huzuru aramak! - Haberturk

Şermin Terzi, Hürriyet Cumartesi: "Sokaklar maskara dolacak"

Sokaklar maskara dolacak - Hürriyet Cumartesi: "Şermin TERZİ

Eski İstanbul’da Rum Ortodokslarının Paskalya öncesi düzenlediği bir karnaval Apokries ya da diğer adıyla Baklahorani Karnavalı. Maskaralık yapmak deyiminin maske takan insanların sokaklarda eğlendiği bu karnavaldan geldiği rivayet ediliyor.

Osmanlı zamanında yaklaşık beş yüz yıl kesintisiz uygulanan bu gelenek 60 yıl aradan sonra İstanbul’daki Rum cemaati tarafından tekrar canlandırılıyor. Karnavalın ilki 4 Mart akşamı Armada Otel’de; ikincisiyse 7 Mart’ta Şişli Belediyesi Emekliler Evi bahçesinden başlayacak müzikli bir yürüyüşle yapılacak

Apokria, karnaval sözcüğünün Rumcası. Karnavalın sözlük anlamıysa ‘etten arınmak’. Bu sözcük; Hıristiyan kültüründe paskalya öncesi 40 gün tutulan oruçta et ve hayvansal ürünler yenmemesine gönderme yapıyor. Apokries karnavalı, eski İstanbul’da bu oruca girmeden önce yani Şubat’ı Mart’a bağlayan son pazartesi günü yapılıyordu. Aynı zamanda en büyük eğlence günü sayılıyordu. Bu tarih, takvime göre yıldan yıla değişiyor. Apokries bazı kaynaklara göre, Diyonisos şenliklerinin bir uzantısı. Hatta Hıristiyan kültüründeki Rio ve Venedik gibi karnavalların da, aslında bu kutlamaların günümüze kadar yaşayan biçimleri olduğu iddia ediliyor.
İstanbullu Rumların ‘Baklahorani’ de dedikleri bu günden sonra; Rumlar evlerine kapanarak perhiz ve ibadetle vakit geçirerek Büyük Paskalya Yortusu’nun gelmesini bekliyordu. İstanbullu Rumların, bu güne Baklahorani demelerinin sebebiyse, o günlerde bakla yemeleri.

KAPI KAPI DOLAŞIYORLAR

Reşad Ekrem Koçu’nun meşhur İstanbul Ansiklopedisi’nde de yer alan Apokries eğlencelerinin merkezi, eski adıyla Tatavla, yeni adıyla Kurtuluş’tu. Maskeler ve kostümler giyinmiş Rum ahali; Beyoğlu’ndan Tatavla’ya kadar şarkılarla ve danslarla yürürdü. Bir mahalle kültürü olduğu ve herkes birbirini tanıdığı için insanlar kapı kapı gezip ev sahiplerine sataşır, ev sahipleri de bunu bildikleri için onları kibarlıkla karşılardı.
‘Maskaralık’ teriminin de bu tür karnavallardan kaldığı anlatılıyor. Maskara, maske giyen demek. Rivayet o ki maske takıp türlü türlü delilikler yapılınca ‘maskaralık yapmak’ deyimi ortaya çıkmış. Eski İstanbul günlük yaşamında kullanılan, ‘Apukurya soytarısı’ tabiri de yine bu karnavaldan dolayı türemiş.
Anlatılanlara göre, Tatavla o tarihlerde herhangi bir semt değil. Rum denizci tayfaları ve tulumbacıların yaşadığı bir yer. Çoğunluğu bekar olduğundan, sağda solda gezerek taşkınlık yapmalarını önlemek için Osmanlı sultanı 18. yüzyılda bir ferman yazdırarak ‘Sizin yeriniz Tatavla’dır’ demiş.

YAŞLI CEMAAT TEDİRGİN

Peki Apokries şenlikleri ihtişamını ne zaman yitirdi ve bir İstanbul geleneği nasıl yok oldu? 1940’lı yıllarda Aşkale sürgünleriyle başlamış bu süreç. 6-7 Eylül olaylarının ardındansa tamamen son bulmuş. Sadece İstanbullu Rum cemaat değil, Yaşadığım Kurtuluş kitabını yazarı ve semtin tarihiyle yakından ilgilenen Hüseyin Irmak da, bu geleneği yeniden yaşatabilmek için çaba sarf edenler arasında. Irmak, cemaat dışından olmasına rağmen niye böyle bir şeye kalkıştığını şöyle anlatıyor: “Kurtuluş’ta büyüdüm. Semtin Rum, Ermeni, Yahudi, Süryani, Kürt, Türk karışımı renkli yapısına ve yaşamına tanık oldum. Buradan hareketle cemaatten bağımsız olarak açık davet çıkartarak, karnavalı yaşatmak için uğraşıyorum.” Irmak, cemaatin yaşlılarının yeniden canlandırma girişimlerinden tedirgin olduğunu, gençlerinse yanında yer aldığını söylüyor.

ESKİ KÜLTÜRLERİ YAŞATMAK

Armada Otel Yönetim Kurulu Başkanı ve Ahırkapı Hıdırellez şenliklerinin de öncüsü Kasım Zoto ise bu etkinliğe destek vermelerinin sebebini şöyle anlatıyor: “Eski kültürleri yaşatabilmek çok önemli. İstanbul gibi bir kentte neler yaşanmışsa, bunu yine şehrin bir köşesinde bulmak, devam ettirmek lazım. Elimizden geldiğince, yaşanmış kültürleri bir jenerasyon daha ileri götürebilir miyiz diye uğraşıyoruz. Festivali, bu yıl otelin içinde yapacağız ama gelecek yıl tekrar gerçek haline, sokak festivaline dönüştüreceğiz. İster Hıristiyan ister Müslüman, herkes katılacak. Zaten eski zamanlarda da Müslüman ve Hıristiyanlar bir arada kutluyordu bu festivali.”

FESTİVALİN MÜSTEHCEN ŞARKILARI

Apokries şenliklerine öncülük edenlerden biri de Cafe Aman müzik grubunun kurucusu Stelyo Berber. Fasıl ve rembetikoyu birleştirdiği ‘Fasl-ı Rembetiko’ adlı repertuvarla festivale gelenleri eğlendirecek. Dokuz kişilik müzik grubunun kurucuları arasındaki solist Pelin Suer ise Stelyo Berber’in eşi. Cafe Aman adını 1900’lü yılların başında Karaköy civarındaki müzikli kahvehanelerde ‘Amaaan amaaan’ nağmeleriyle okunan gazellerden alıyor. Dönemin kostümleriyle sahneye çıkan Berber, eski Apokries şenliklerinde söylenen şarkıların oldukça müstehcen olduğunu, bugün çevirmeye kalksalar kıyamet kopacağını söylüyor.

Müge Akgün- Radikal: "Fasılı fasıl yapan makam birliğidir"

Radikal / Fasılı fasıl yapan makam birliğidir / Hayat / MÜGE AKGÜN:
Armada Otel'de mart ayında fasıl geceleri başlıyor. İhap Hulusi tasarımı şişesiyle bir klasik olan Kulüp Rakı'nın desteklediği geceler hanende Nurettin Çelik ve kanuni Reha Sağbaş ve ekibine emanet...

‘‘Sazende taksim yapar, hanende peşrev eder…” diyerek anlatılır 1705 Kantemiroğlu Edvarı’nda fasıl. Sonra iki beste, iki semai denmeye başlanır. 19. yüzyılda ise şarkılar girer saz semaisi yerine longa ya da sirto çalınır olur. Kısacası fasılı fasıl yapan makam birliği. Eğer geçiş yapılacaksa taksim yapılmalı. Şarkılar birbirine mütenasip olmalı, şarkıların aralarına ara nağmeleri serpiştirilmeli…

Son yıllarda müzikseverler tarafından tekrar yaşatılmaya çalışılan fasıl geleneğine bir destek de Armada Otel ve Kulüp Rakı’dan geldi. Hem 17 yıldır İstanbul’un kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerini yaşatmaya çalışan Armada, hem de İhap Hulusi tasarımı şişeleri kullanmaktan vazgeçmeyen Kulüp Rakı işbirliğiyle mart başından itibaren her perşembe fasıl gecesi düzenlenecek. Bu fasıl geceleri iki ay süreyle hanende Nurettin Çelik ve yaşayan en eski fasıl üstatlarından biri kabul edilen kanuni Reha Sağbaş’la ekibine emanet.

Çilingir tepsileri önden geliyor

Fasıl gecelerinin tanıtımı hafta içinde basın, sanat ve müzik dünyasından birçok ünlü isimin katılımıyla yapıldı. Gerçek bir Türk sanat müziği tutkunu Mehmet Barlas, Murat Belge, Neşe Düzel, Yavuz Baydar, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar, Nilay Örnek, Vivet Kanetti, Gülten Kaya, Komet, Cem Behar, Gönül Paçacı, Sezer Duru, Tuba Çandar, Hale Soygazi, Süleyman Yaşar konuklar arasındaydı.

İlk fasıl akşamı için Kürdîlihicazkâr makamı seçilmişti. “Senin bu çektiğin cefa kendi günahındır” ile başlayan musiki gecesinin konukları arasında olan Melahat Gülses de eşsiz yorumuyla Çinuçen Tanrıkorur’un “Günaydınım narçiçeğim” parçasını seslendirdi.
Fasıl sürerken servis gürültüsü olmasın diye mezeler çilingir tepsileri içinde önceden ortaya getiriliyor. Ana yemek de ara verildiğinde veriliyor. Armada Oteli’nin mutfağının başında açıldığı günden beri Mustafa Usta var. Meze ağırlıklı geleneksel yemeklerin kalitesi de lezzeti de her geçen gün gelişerek arttı. Mezelerden özellikle çerkez tavuğu, patlıcan salatası, tarama ve nohutlu işkembe övgüye değerdi.

Evet, eller havaya değil de gerçek fasıl peşindeyseniz, bir gece Armada’ya gidin derim. Fasıl eşliğinde çilingir sofrası ve limitsiz Kulüp Rakısı fiyatı 75 Lira.

17 Şubat 2011

Eski İstanbul Karnavalı "APOKRIES" bu yıl 4 da Mart'ta Armada'da!





Eski bir İstanbul geleneği ve bir kent karnavalı olan "Apokries" Armada'da ilk kez geçen yıl canlandırılmıştı. Karnaval bu yıl da (4 Mart 2011, Cuma gecesi) yaşanacak. Programın ayrıntıları yakında burada olacak! Yukarıda geçen yıldan görüntüler...

04 Şubat 2011

İstanbul Aşıkları 14 Şubat 2011'de Armada'da...




Armada Otel, 2011 Sevgililer Günü ve İstanbul âşıkları için kapalı Teras’ta canlı müzik eşliğinde romantik bir akşam yemeği hazırladı… Akşam yemeğinden sonra dileyenler Armada Salon’daki geleneksel Tango Gecesi’ne de katılabilecek. Geceyi Armada’da tamamlayıp, sabahı tarihi İstanbul’da karşılamak isteyenler için de 14 Şubat Konaklama Paketi var… Armada Sevgililer Günü 2011 için hazırlanan özel web sitesi bu konuda ayrıntılı bilgiler ve görsel malzeme içeriyor…

Program:
20.00 - Armada Kapalı Teras'ta (Sera) “Sevgililer Günü Akşam Yemeği''
Canlı müzik eşliğinde.
22.00 – Dileyenler için Armada Salon'da Serdar Sungar ile Tango (Milonga) Gecesi.

Menü:
Soğuk İştah Açıcılar Tabağında: Karides Kokteyl, Enginar Göbeği, Yaprak Sarma, Çerkez Tavuğu
Sıcak Antre: Ravioli Bombay
Ana Yemek: Porcini Mantarlı Bonfile, Kabak Ograten ve Polenta eşliğinde,
Yeşil Salata
Tatlı: Dondurmalı Ayva Tatlısı
Limitsiz Yerli İçki
Çay veya Armada Likörü eşliğinde Türk Kahvesi

Konaklamalı Paketler:
Armada Kapalı Teras'ta (Sera) 'Sevgililer Günü Akşam Yemeği'
Armada'da Çift Kişilik Odalarda Konaklama
Ertesi gün deniz ve tarihi yarımada manzaralı Armada Teras'ta Açık Büfe Kahvaltı

Fiyatlar:
Sevgililer Günü Akşam Yemeği: 80.- TL (1 kişi-KDV dahil)
Sevgililer Günü Akşam Yemeği, Armada'da “Superior” Oda'da Konaklama ve ertesi gün Kahvaltı: 290.- TL (2 kişi- KDV dahil)
Sevgililer Günü Akşam Yemeği, Armada'da “De-Luxe” Oda'da Konaklama ve ertesi gün Kahvaltı: 450.- TL (2 kişi- KDV dahil)

Ayrıntılı bilgi için:
Sevgililer Günü 2011 Web Sitesi: http://www.armadahotel.com.tr/sevgililergunu

Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi için:
Irmak Özyurt 0 212 455 44 71-70 / iozyurt@armadahotel.com.tr
Armada İletişim, Tel: 90 212 455 44 55 / http://www.armadahotel.com.tr/