26 Şubat 2011

Müge Akgün- Radikal: "Fasılı fasıl yapan makam birliğidir"

Radikal / Fasılı fasıl yapan makam birliğidir / Hayat / MÜGE AKGÜN:
Armada Otel'de mart ayında fasıl geceleri başlıyor. İhap Hulusi tasarımı şişesiyle bir klasik olan Kulüp Rakı'nın desteklediği geceler hanende Nurettin Çelik ve kanuni Reha Sağbaş ve ekibine emanet...

‘‘Sazende taksim yapar, hanende peşrev eder…” diyerek anlatılır 1705 Kantemiroğlu Edvarı’nda fasıl. Sonra iki beste, iki semai denmeye başlanır. 19. yüzyılda ise şarkılar girer saz semaisi yerine longa ya da sirto çalınır olur. Kısacası fasılı fasıl yapan makam birliği. Eğer geçiş yapılacaksa taksim yapılmalı. Şarkılar birbirine mütenasip olmalı, şarkıların aralarına ara nağmeleri serpiştirilmeli…

Son yıllarda müzikseverler tarafından tekrar yaşatılmaya çalışılan fasıl geleneğine bir destek de Armada Otel ve Kulüp Rakı’dan geldi. Hem 17 yıldır İstanbul’un kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerini yaşatmaya çalışan Armada, hem de İhap Hulusi tasarımı şişeleri kullanmaktan vazgeçmeyen Kulüp Rakı işbirliğiyle mart başından itibaren her perşembe fasıl gecesi düzenlenecek. Bu fasıl geceleri iki ay süreyle hanende Nurettin Çelik ve yaşayan en eski fasıl üstatlarından biri kabul edilen kanuni Reha Sağbaş’la ekibine emanet.

Çilingir tepsileri önden geliyor

Fasıl gecelerinin tanıtımı hafta içinde basın, sanat ve müzik dünyasından birçok ünlü isimin katılımıyla yapıldı. Gerçek bir Türk sanat müziği tutkunu Mehmet Barlas, Murat Belge, Neşe Düzel, Yavuz Baydar, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar, Nilay Örnek, Vivet Kanetti, Gülten Kaya, Komet, Cem Behar, Gönül Paçacı, Sezer Duru, Tuba Çandar, Hale Soygazi, Süleyman Yaşar konuklar arasındaydı.

İlk fasıl akşamı için Kürdîlihicazkâr makamı seçilmişti. “Senin bu çektiğin cefa kendi günahındır” ile başlayan musiki gecesinin konukları arasında olan Melahat Gülses de eşsiz yorumuyla Çinuçen Tanrıkorur’un “Günaydınım narçiçeğim” parçasını seslendirdi.
Fasıl sürerken servis gürültüsü olmasın diye mezeler çilingir tepsileri içinde önceden ortaya getiriliyor. Ana yemek de ara verildiğinde veriliyor. Armada Oteli’nin mutfağının başında açıldığı günden beri Mustafa Usta var. Meze ağırlıklı geleneksel yemeklerin kalitesi de lezzeti de her geçen gün gelişerek arttı. Mezelerden özellikle çerkez tavuğu, patlıcan salatası, tarama ve nohutlu işkembe övgüye değerdi.

Evet, eller havaya değil de gerçek fasıl peşindeyseniz, bir gece Armada’ya gidin derim. Fasıl eşliğinde çilingir sofrası ve limitsiz Kulüp Rakısı fiyatı 75 Lira.