26 Mart 2015

27 Mart 2015 Dünya Tiyatrolar Günü, Armada Tarihinde Tiyatro

Bugün 27 Mart. Dünya Tiyatrolar Günü. Tüm tiyatro sanatçılarının ve tiyatro severlerin günü kutlu olsun... 

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü 2015 uluslararası tiyatro mesajını yazma onurunu Polonya'lı ödüllü sanatçı ve yönetmen Krzysztof Warlikowski'ye vermiş. Mesaj, Refik Erduran tarafından Türkçe'ye çevrilmiş. Dünya Tiyatrolar Günü, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde farklı etkinliklerle (*) kutlanıyor. 
* * * * *


(*) İstanbul'daki etkinlikler arasından bir tanesi var ki hem anlamlı hem de buruk. Atatürk Kültür Merkezi'nin 7 yıldır harap olmasına itiraz eden sanatçıların oluşturduğu "AKM'deyiz İnisiyatifi" (www.akmdeyiz.org) , Çağlayan Adliyesi'ne giderek suç duyurusunda bulunacak. İstanbul'un Atatürk Kültür Merkezi'ne yeniden ve çabuk kavuşması bizim de dileğimizdir! Korumaya çalıştığımız İstanbul usulü yaşam tarzında ailece tiyatroya gitmek gibi bir gelenek de vardı çünkü...
Öte yandan Armada'nın kısa tarihinde ilginç bir tiyatro projesi de yer alır. Bakınız arşivlere nasıl geçmiş bu güzel proje:


Cumhuriyet Arşivi - 16 Mart 1996
Cumhuriyet Kültür Servisi
Talimhane'de müzikli, tiyatrolu, danslı günler…
Akademi İstanbul ve Armada Otel iş birliğiyle kurulan, sanat-kültür etkinlikleri sunma ile yeme-içme yeri olma özelliğini aynı anda ve aynı mekânda sunan Talimhane, Fransız kukla ustalarından Karina Cheres tarafından Carl Orff"un "Ay" operasından sahnelenen "La Lune" oyunu ile Cuma akşamı açıldı. "La Lune", cumartesi saat 15.00 ve 21.00"de, pazar günü saat 11.00 ve 15.00’te, 18 ve 19 Mart akşamlan da 19.30 ve 21.30’da olmak üzere toplam sekiz gösteri yapacak. 

Talimhane’nin açılışı ile birlikte başlayıp bir hafta sürecek olan diğer etkinlikler arasında Yeşil Üzümler Dans Tiyatrosu’nun gösterileri, Tahsin Ünüvar Quartet konseri ve 5. Sokak Tiyatrosu’nun "Pethuski" adlı oyunun gösterimi yer alıyor. Talimhane’nin açılış gecesi olan 15 Mart’ta bir "happening" düzenleyen "Yeşil Üzümler", 26 Mart salı gecesi saat 21.00"de Müzik ve Hareket" başlıklı üçlemeyle seyirci karşısına çıkacak. 1993 yılında biraraya gelen grup, Deniz Altınay, Setna Güven, Emre Koyuncuoğlu, Ahmet Ortaçdağ ve Ferhat Özatar’dan oluşuyor. Assos Gösteri Sanatları Festivali"nde yaptıklan üç koreografiden sonra teknik çalışmalara ağırlık veren Yeşil Üzümler’in Talimhane’deki "Çarşamba Gösterileri"nde üç farklı müzik dinletisiyle birlikte insan bedeninin ve düşüncesinin ilişkisi üzerinde deneysel çalışmalar, Mayıs ayı sonuna dek sürecek. 

Saksofonda Tahsin Ünüvar, piyanoda Selim Benbağ, davulda lzzet Hiçkalmaz ve başta Mahmut Yalay"dan oluşan "Tahsin Ünüvar Quartet" ise Talimhane"de 15, 16 ve 17 mart geceleri saat 23.00’ten başlayarak cazseverlere seslenecek. 

Fransız Gelecek Tiyatrosu’nun "La Lune" adlı oyununun ardından Antalya’dan "5. Sokak Tiyatrosu", "Pethuski" adlı oyunla, Talimhane"nin "Uzaktaki Tiyatro" etkinliği kapsamında konuk oluyor. Yönetmenliğini Mustafa Avkıran"ın yaptığı Pethuski'de Venichka rolünü Payidar Tüfekçioğlu üstleniyor. Dekorlar Naz Erayda'ya ait. 

Devlet Tiyatrosu sanatçısı Erdoğan Akduman ise, kendi yazıp yönettiği ve oynadığı "Meddah" (Düzensiz Bir Hikâye) adlı oyunla 27- 29 mart günlerinde saat 21.00"de izleyici karşısına çıkacak. Düzen denen şeyin ne olduğu bilinmeyen bir ülkede, düzen yaratmak için girişilen arayışlan mizah diliyle anlatan oyun, daha önce Diyarbakır Devlet Tiyatrosu ve Yunus Emre Kültür Merkezi’nde seyirci karşısına çıkmıştı.

20 Mart 2015

Şiirin Ölüm-Kalım Savaşı Verdiği Bir Dünya ve 21 Mart Dünya Şiir Günü

Timbuktu'da bir festivalde şiir okuyan çocuklar.
Kaynak: UN Photo/Marco Dormino
UNESCO'nun 21 Mart'ı "Dünya Şiir Günü" ilan etmesinde Türkiye'nin önemli rolü var!
1997 yılında Uluslararası PEN’e böyle bir öneride bulunan, sunum yapan ve kongreye katılan tüm üye ülkelerden onay alan, Türkiye PEN Merkezi imiş. Dostumuz, Türkiye PEN Merkezi Başkanı Zeynep Oral, bunu hatırlatarak, öncülük eden Günseli İnal ve Tarık Günersel'i teşekkürle anıyor. 
O zamandan beri de Türkiye Pen Merkezi’nin sunduğu Şiir Ödülü’nü kazanan şairimiz, o yılın “Şiir Bildirisi”ni kaleme alıyor. Bu yılın PEN Şiir Ödülü’nü kazanan ve Şiir Bildirisi’ni hazırlayan, şair, filozof, bilge insan, Afşar Timuçin. 21 Mart 2015'de Ortaköy Kültür Merkezi'nde yapılacak Ödül Töreni'nde okunacak bildiri şöyle:
Afşar Timuçin

2015 PEN Şiir Ödülü’nü kazanan Afşar Timuçin’in Dünya Şiir Günü Bildirisi

Şiirin ölüm kalım savaşı verdiği bir dünyada yaşıyoruz. Gerici güçler gerçek bilimi gerçek felsefeyi gerçek sanatı boğma yolunda bütün çabalarını ortaya koyarken ince bilge kırılgan şiir gökdelenlerin siyasetlerin çıkarların markaların adaletsizliklerin tankların altında eziliyor. Bir kazanma hırsıyla dünyaya ele geçiren sermaye herkese ileri teknoloji ürünleri pazarlarken şiiri de bütün gerçek değerlerle birlikte yok etmek istiyor. İletişim araçlarının yetkinliğine karşın yanlış bilinç üretmeyi görev bilenler yüzyılların getirdiği değerleri geçersiz kılmaya, parayı tanrı sayan bir uydurma değerler dizgesini yaşama geçirmeye çalışıyor. Evrensel cahillik her gün biraz daha yaygınlaşıyor kurumlaşıyor kökleşiyor saldırganlaşıyor. Hiçbir değer tanımama konusunda kararlı görünen dünya sermaye güçleri bu amaçlarını gerçekleştirme yolunda adım adım ilerlerken demokrat görünen demokrasi düşmanlarından, ahlak değerlerini her şeyin üstünde tutar görünen ahlak düşkünlerinden, devrimciliği kimseye bırakmayan kurulu düzen yardakçılarından alabildiğine destek görüyor.  

Bu yüzden şiire bugün daha çok gereksinimimiz var. Kurtuluşun yalan yanlış tasarılarda, köksüz temelsiz düşlerde, ikiyüzlü ya da çokyüzlü ilişkilerde, basit ve bayağı siyasetlerde olmadığını, güçlünün eline bakmanın onursuzluk olduğunu bilenler dünyanın ancak şiirle, şiiri yaratanlarla ve şiiri özümleyenlerle kurtulabileceğini de biliyor. Şiir bize daha da insan olma yolunda neler yapmamız gerektiğinin öngörüsünü sağlıyor. Şiir bize kim olduğumuzu, insan için ne yapmamız gerektiğini, insana adanmanın nasıl bir şey olduğunu öğretiyor. Şiir kimseyi öldürmüyor, kendi için bir şeyler elde etmek istemiyor, insanlığı üçe dörde beşe bölmeyi düşünmüyor, insana güzelin yüceliğini duyururken aç yatan çocuklar için işsiz babalar için acılı anneler için daha doğru bir dünya kurmaya çalışıyor. Şiir insan olmanın ve insana adanmanın bilincidir. Şiir ışıktır umuttur savaştır inanıştır arayıştır. Şiir ün değildir unvan değildir zenginlik değildir, bir köşeyi tutmak bir yeri ele geçirmek ve orada cahilliğin ve çıkarcılığın saltanatını kurmak değildir. Kendilerini şiire adayanlar, yüce duyguların gerçek savaşçıları, gelin hep birlikte dünyayı şiirle kurtaralım, çünkü bugünkü koşullarda şiirden başka hiçbir şey bize aydınlıkların yolunu açacak gibi görünmüyor.

Kaynak: Türkiye PEN

UNESCO Dünya Şiir Günü sayfası ve Genel Direktör İrina Bokova'nın mesajı için de burayı tıklayınız!