26 Mart 2015

27 Mart 2015 Dünya Tiyatrolar Günü, Armada Tarihinde Tiyatro

Bugün 27 Mart. Dünya Tiyatrolar Günü. Tüm tiyatro sanatçılarının ve tiyatro severlerin günü kutlu olsun... 

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü 2015 uluslararası tiyatro mesajını yazma onurunu Polonya'lı ödüllü sanatçı ve yönetmen Krzysztof Warlikowski'ye vermiş. Mesaj, Refik Erduran tarafından Türkçe'ye çevrilmiş. Dünya Tiyatrolar Günü, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde farklı etkinliklerle (*) kutlanıyor. 
* * * * *


(*) İstanbul'daki etkinlikler arasından bir tanesi var ki hem anlamlı hem de buruk. Atatürk Kültür Merkezi'nin 7 yıldır harap olmasına itiraz eden sanatçıların oluşturduğu "AKM'deyiz İnisiyatifi" (www.akmdeyiz.org) , Çağlayan Adliyesi'ne giderek suç duyurusunda bulunacak. İstanbul'un Atatürk Kültür Merkezi'ne yeniden ve çabuk kavuşması bizim de dileğimizdir! Korumaya çalıştığımız İstanbul usulü yaşam tarzında ailece tiyatroya gitmek gibi bir gelenek de vardı çünkü...
Öte yandan Armada'nın kısa tarihinde ilginç bir tiyatro projesi de yer alır. Bakınız arşivlere nasıl geçmiş bu güzel proje:


Cumhuriyet Arşivi - 16 Mart 1996
Cumhuriyet Kültür Servisi
Talimhane'de müzikli, tiyatrolu, danslı günler…
Akademi İstanbul ve Armada Otel iş birliğiyle kurulan, sanat-kültür etkinlikleri sunma ile yeme-içme yeri olma özelliğini aynı anda ve aynı mekânda sunan Talimhane, Fransız kukla ustalarından Karina Cheres tarafından Carl Orff"un "Ay" operasından sahnelenen "La Lune" oyunu ile Cuma akşamı açıldı. "La Lune", cumartesi saat 15.00 ve 21.00"de, pazar günü saat 11.00 ve 15.00’te, 18 ve 19 Mart akşamlan da 19.30 ve 21.30’da olmak üzere toplam sekiz gösteri yapacak. 

Talimhane’nin açılışı ile birlikte başlayıp bir hafta sürecek olan diğer etkinlikler arasında Yeşil Üzümler Dans Tiyatrosu’nun gösterileri, Tahsin Ünüvar Quartet konseri ve 5. Sokak Tiyatrosu’nun "Pethuski" adlı oyunun gösterimi yer alıyor. Talimhane’nin açılış gecesi olan 15 Mart’ta bir "happening" düzenleyen "Yeşil Üzümler", 26 Mart salı gecesi saat 21.00"de Müzik ve Hareket" başlıklı üçlemeyle seyirci karşısına çıkacak. 1993 yılında biraraya gelen grup, Deniz Altınay, Setna Güven, Emre Koyuncuoğlu, Ahmet Ortaçdağ ve Ferhat Özatar’dan oluşuyor. Assos Gösteri Sanatları Festivali"nde yaptıklan üç koreografiden sonra teknik çalışmalara ağırlık veren Yeşil Üzümler’in Talimhane’deki "Çarşamba Gösterileri"nde üç farklı müzik dinletisiyle birlikte insan bedeninin ve düşüncesinin ilişkisi üzerinde deneysel çalışmalar, Mayıs ayı sonuna dek sürecek. 

Saksofonda Tahsin Ünüvar, piyanoda Selim Benbağ, davulda lzzet Hiçkalmaz ve başta Mahmut Yalay"dan oluşan "Tahsin Ünüvar Quartet" ise Talimhane"de 15, 16 ve 17 mart geceleri saat 23.00’ten başlayarak cazseverlere seslenecek. 

Fransız Gelecek Tiyatrosu’nun "La Lune" adlı oyununun ardından Antalya’dan "5. Sokak Tiyatrosu", "Pethuski" adlı oyunla, Talimhane"nin "Uzaktaki Tiyatro" etkinliği kapsamında konuk oluyor. Yönetmenliğini Mustafa Avkıran"ın yaptığı Pethuski'de Venichka rolünü Payidar Tüfekçioğlu üstleniyor. Dekorlar Naz Erayda'ya ait. 

Devlet Tiyatrosu sanatçısı Erdoğan Akduman ise, kendi yazıp yönettiği ve oynadığı "Meddah" (Düzensiz Bir Hikâye) adlı oyunla 27- 29 mart günlerinde saat 21.00"de izleyici karşısına çıkacak. Düzen denen şeyin ne olduğu bilinmeyen bir ülkede, düzen yaratmak için girişilen arayışlan mizah diliyle anlatan oyun, daha önce Diyarbakır Devlet Tiyatrosu ve Yunus Emre Kültür Merkezi’nde seyirci karşısına çıkmıştı.