05 Kasım 2013

İstanbul Sakız Günleri - II

İlki 2011’de yapılan “İstanbul Sakız Günleri”nin ikincisi 16 Kasım’da gene Armada Otel’de yapılacak…

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde, en çok da komşumuz Sakız Adası’nda yetişen sakız, İstanbul’da ilk kez 2011 yılında Armada Otel’de “Lezzetname Yolcuları”, “Ah Güzel İstanbul” Derneği ve bir grup mutfak profesyoneli iş birliğiyle mercek altına alınmıştı.
      

“II. İstanbul Sakız Günleri” etkinliği, 16 Kasım 2013, Cumartesi günü gene Armada Otel’de yapılacak. Osmanlı ve günümüz mutfağında yeri olan “sakız”ın Anadolu mutfak kültüründeki yeri, botaniği, ağacı, ağacının türevleri, bitkisinin özelliği gibi bilgilerin paylaşılacağı panelden önce, katılımcılar saat 10.00’da Armada’nın restore edilmiş antik Mercedes otobüsü ile Florya Atatürk Ormanı ve Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi bahçesinde koruma altına alınan sakız ağaçlarını görmeye gidecek. Armada’da 12.30-14.00 saatleri arasında gazeteci ve yemek yazarı Nedim Atilla, Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, Tarih Araştırmacısı Turgut Kut, Profesör Dr. Ecz. Kerim Alpınar ve Sakız Adası’ndan tv programcısı Anna Kladia’nın konuşacağı Panel’den sonra mutfak profesyonellerinin sakız ile zenginleştirdiği "Sakızlı Lezzetler" ikramı yapılacak.

Program:

10.00 - Gezi - Armada Otel’de buluşma ve antik Mercedes otobüs ile Florya Atatürk Ormanı’nda koruma altına alınanlar ile Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi bahçesinde 370 yıllık olduğu söylenen sakız ağaçlarını görmek üzere hareket. Konuşmacıların da katılacağı bu geziden sonra Armada Otel’e dönüş.

12.30 - 13.55 (Panel) Konuşmacılar:
  • Prof. Dr. Ecz. Kerim Alpınar, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi: “Sakız Ağacının Botaniği, Sakızın İçeriği ve Kullanım Alanları”
  • Anna Kladia, Sakız Adası, TV Programcısı: “Sakız Adasından Haberler”
  • Ahmet Nedim Atilla, Gazeteci (Akşam), Yemek Kültürü Araştırmacısı-Yazar: “Anadolu’da Sakız ve Sakızın Kültürü”
  • Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Ana Bilim Dalı Başkanı: “Dünyanın En Eski Meyvesi Fıstık ve Fıstıkgiller”
  • Turgut Kut, Tarih Araştırmacısı: “Sakızın Tarihçesi” 
14.00 Sakızlı Lezzetler Tadımı 

Homeros'un ünlü İlyada ve Odesa destanlarını sakız ağaçlarının gölgesinde yazdığı söyleniyor! İS 10. yüzyılda Sakız Adası’na gelen Avrupalıların, dünyaya tanıttıkları sakız, adayı hakimiyeti altına alan her uygarlık döneminde hep değerli bir bitki olarak görülmüş. Osmanlı Sarayında da büyük değer verilip sevilen sakız bitkisinin şifası, uluslar arası tıp literatürlerine geçerek kanıtlanmış. 16. yüzyılda Osmanlı hakimiyeti altına geçen Sakız Adası'nda yetişen sakızlar, İmparatorluk tekeline alınıp, dışarıda satışı yasaklanarak doğruca saraya gönderilirmiş. Sarayda çok sevilen sakızın, bir kilo altınla eşdeğer kabul edildiği biliniyor. Sakız, saray mutfağı reçetelerinde de yer alarak lezzeti zenginleştirmiş.

İlki 2011 yılında yapılan İstanbul Sakız Günleri ile ilgili bilgiler için aşağıdaki bağlantıları tıklayabilirsiniz...
http://armadahaberler.blogspot.com/2011/11/armadada-istanbul-sakz-gunleri-16-kasm.html
http://www.gaziantepsabah.com/yazi.php?id=285
http://foodinlife.com.tr/haber/11648
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/sevim-gokyildiz/514885.aspx
http://www.istanbulburda.com/-Istanbul-Sakiz-Gunleri--116184



İletişim, Katılım ve Ayrıntılı Bilgi İçin: 

Irmak Özyurt  | iozyurt@armadahotel.com.tr |Tel.: 0212 455 44 71
Sema Temizkan | sematemizkan@hotmail.com | Tel.: 0532 498 86 76