"Gazete İstanbul", İnternet üzerinden, İstanbul'la ilgili görüşlerin yazıldığı maddelerden oluşacak ve 1 milyon maddeyle 2010'a kadar tamamlanacak İstanbul Sözlüğü'nü katkılarınıza açtı!
Bugünkü Cumhuriyet Hafta Sonu eki'nde Zuhal Aytolun'un haberi:
İstanbul böyle bir sözlük görmedi
Öznel olması dolayısıyla canlı ve yaşayan bu İstanbul sözlüğünün örneği, dünyada başka hiçbir kentte yok...
Doğal ve tarihi güzellikleriyle, özgürlük çağrışımıyla hem çok kalabalık olabilen hem de yalnızlığın en derinlerde yaşanabileceği bir kent İstanbul. Adına şarkılar, şiirler, romanlar yazılan bu kentte, örneği pek fazla olmayan tek kişilik bankla da izlenebilir şehrin güzellikleri, kalabalık mı kalabalık İstiklal Caddesi'nde de... Doğal güzellikleri gün geçtikçe tahribe uğrayan, ama yine de yaşayanlara ihanet etmeyen, trafiğiyle ve karmaşasıyla yoran ama kendisine de aşık eden bu kent, milyonlarca hayat hikayesi barındırıyor içinde... İstanbul'u farklı algılayışlarla yaşayanların ağzından, kaç hikaye, kaç anı dinleyebilir insan, kimbilir? İşte bu sorulardan yola çıkarak, 2010'a kadar 1 milyon maddelik canlı bir İstanbul sözlüğü oluşturmak için çıkmış yola bir kaç idealist ve İstanbulsever. Proje Koordinatörü Ömer Asan sözlüğün ortaya çıkış sürecini şöyle anlatıyor:
"İstanbul sözlüğünü, canlı sözlük yapabilir miyiz düşüncesiyle başladık çalışmaya. Şöyle ki; her isteyen İstanbulla ilgili bir madde yazsın, görüşünü belirtsin ve içine kendisini de katsın, daha sonra eklenecek maddelerde de aynı üslup devam etsin istedik. Bir nevi sözlü tarihi, canlı sözlüğe çevirebilir miyiz düşüncesi bizi harekete geçirdi."
Asan "İstanbul Sözlüğü"nü yayına açmadan önce neler yapıldığını şöyle anlatmış Aytolun'a:
"Kentlerin sözlükleri var mı diye çok araştırdık ancak bu kadar kapsamlı bir çalışmaya rastlamadık. Hiçbir kentin böyle bir sözlüğü yok. Hazırlanacak İstanbul sözlüğünün önemli bir diğer özelliği de dünyada ilk oluşu. Hedef öncelikle 2010. Ancak yetişmezse de yüzbinlerce maddenin olduğu bir sözlük çıkacak ve yine de internetten maddelerin kaydına devam edilecek. '2010 Kültür Başkenti İstanbul' için de başvuru kitabı olması özelliği taşıyacak. Sadece yazılar değil, fotoğraflar da gönderilebiliyor. 'Yaz gönder çek gönder' linkine İstanbul fotoğraflarını göndermek yeterli."
Bu Sözlük, proje sahiplerinin İstanbulla ilgili ilk çalışması değil. Daha önce, Heyamola Yayınları olarak "Ömür Biter İstanbul Bitmez" adında bir kitap hazırlamışlar. Eray Canberk ve Rüknü Özkök , İstanbul sokaklarını tek tek gezerek, kaldırım taşları, çeşmeleri ve evleriyle İstanbul'u yazmış.
Benim bu kente bir borcum var!
35 yıldır yaşadığı İstanbul'u, küreselleşmenin başkenti olarak tanımlıyan Asan: "Buraya gelen her şey, Türkiye'nin dört bir yanına yayılıyor ve kullanılıyor, o da yetmiyor, Ortadoğu'ya ve Asya ülkelerine yayılıyor. Çocuk yaşta geldiğim ve yetiştiğim bu kentte, eğer varsa bir birikimim ve şekillenmiş bir kimliğim, bunları bana İstanbul kattı. Bu seçkin kente ne kadar kötülük ettiysek de o bize kötülük etmiyor. Benim bu şehre bir borcum var."
diyerek "Gazete İstanbul"a nasıl varıldığını anlatmış. Genel Yayın Yönetmenliğini Ethem Yüksel'in yaptığı Gazete İstanbul, gönüllülerden oluşan bir ekip ve elden dağıtımla şu anda sadece Anadolu yakasında dağıtılıyor. Ama Internet üzerinde 24/7 erişime açık!
Biz Armada ekibi olarak İstanbul Sözlüğü'ne ilk olarak "Tarihi Yarımada Yürüyüş Yolları" maddesini ekledik! Siz ne ekleyeceksiniz?