27 Ekim 1996

73. Cumhuriyet Balosu Armada'da...


1933’te Ankara Palas’ta yapılan Onuncu Yıl Cumhuriyet Balosu’nu geçen yıl canlandıran Armada Otel, bu yıl 29 Ekim’de de, “Yetmişüçüncü Yıl - Cumhuriyet Balosu 1996” başlığıyla bir balo düzenledi. Balo, saat 20.00’de dönemin gözde içeceği “bôl” ikram edilecek bir kokteyl ile başlıyor. 20.00-21.00 saatleri arasında, Yapı Kredi Kültür Merkezi koleksiyonundan derlenen Atatürk fotoğrafları sergisi ve Amerikan CBS TV Dünya Meşhurları dizisi için The Twentieth Century tarafından yapılmış “Mucizeler Yaratan Türk: Atatürk” filminden sahneler gösteriliyor. 
21.00 - 24.00 arasında, Ümit İris ve Seval Uğur ikilisinin tango ve valsleri eşliğinde sürecek balonun menüsünde; geleneksel mezelere ve Atatürk’ün sevdiği yemeklerden derlenen menüye eşlik edecek rakı; 30’lu yıllardaki “Aliyül’alâ Hususi Rakı ”etiketleri ile sunuluyor. Otelin yakın çevresi ve girişi, Türk Bayraklarının yanısıra, “fener alayı” esprisinde defne ve ampullerle süsleniyor.
Baloya geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da, erkekler smokin veya koyu renk elbise, kadınlar da 20’li, 30’lu yılların giysi ve aksesuarları ile geliyor. 
Armada Otel, bu yıl -bir de sürpriz Cumhuriyet Bayramı armağanı olarak- URART tarafından tasarımlanan rozetlere dönüştürdüğü “K.Atatürk” imzasını, konuklarının yakalarına taşıyor.

(Geçen yılın Eylül ayı gazeteleri karıştırıldığında, 1933’te, Ankara Palas’ta yapılan Cumhuriyet’in Onuncu Yıl Balosu’nun menüsü peşine düşüldüğü görülür... Menüyü arayan Armada Otel, ilk kez Türkiye’de bir Onuncu Yıl Balosu “röprodüksiyonu” gerçekleştirmeyi amaçlamış, ancak devlet arşivleri dahil hiç bir yerde menünün izine rastlamayadığı için basının yardımını istemişti... Sonunda bir “canlı tarih”; o baloda Atatürk’e hizmet eden garson İsmail Cihanoğlu yardımıyla aranan bilgi ve belge bulundu... “Tıpa tıp” aynısı olmasa bile, diğer belgelerle karşılaştırıldığında dönemin gerçeklerine aykırı olmadığı görülen- benzer bir menü, bu kez Cumhuriyet’in 72. yılında ve İstanbul’da uygulanabildi.. Otuzlu yılların giysileri ile Armada’ya gelen 72. yıl konukları, Ümit İris ve Seval Uğur’un tangolarına katıldı, rakılarını o yılların Tekel etiketleri ile bezeli şişelerden içti ve onuncu yılda yenen yemekleri tattı... Aynı menü bu yıl da sunuluyor!)