15 Haziran 2002

SSF (Sınırsız Kurtarma Ekibi) Türkiye Toplantısı

“SSF TÜRKİYE”NİN TEMELİ ATILIYOR...
25 yıldır doğal afetlerden yıkıma uğrayan tüm dünya ülkelerinde ırk, din ve politik ayırım gözetmeksizin faaliyetlerde bulunan “SSF”; “Sınırsız Kurtarma Ekibi” (“Secourites Sans Frontiere”) Türkiye’de de örgütleniyor. Felsefesi, “doğal afetlerden kaynaklanan acının bulunduğu her yerde afetzedelerin aranması, kurtarılması ve gerekli tıbbi müdahalelerin yapılabilmesi için uzmanlara teslim edilmesi” olan SSF’nin Türkiye birimi, 15 Haziran 2002, Cumartesi günü, İstanbul’da, Armada Otel’in evsahipliğinde yapılan bir toplantıyla kuruluşunu duyurdu.
Toplantıda önce sınırötesi kurtarma ekibinin Türkiye’de de kurulması için öncülük yapan SSF Yönetim Kurulu Üyesi, Paris Bölge Sorumlusu Füsun TANYELİ ve SSF Yönetim Kurulu Üyesi, SSF Türkiye Projesi lideri Savaş ULU, Arnaud FRAISSE ile birlikte sunum ve video filmlerle kuruluşu tanıttılar. Doğal afetlerde arama ve kurtarma zincirinin bir halkasını oluşturan “SSF”nin Armada’da yaptığı bu toplantıya, Dijon Acil Yardım Servisi’nden Doktor Hervé ROY, SSF Servisi Genel Başkan Yardımcısı, Eğitim Bölümü Sorumlusu Dominique MORIN de katıldılar. Türkiye’de en etkin biçimde nasıl yararlı olunabileceği konusunda diğer katılımcılarla fikir alışverişinde bulunmak için bu toplantıyı düzenleyen ekibe katılımcılar ilginç sorular yönelttiler.
Niçin Türkiye´de sorusuna ise şöyle yanıt verildi:
Türkiye´de, çünkü,
* Herşeyden önce Savaş ve Füsun SSF´de oldukları,
* 25 yıllık deneyimi başka ülkelerle paylaşmak, gelecek kuşaklara aktarmak istedikleri,
* Bölge, önemli bir deprem riski altında olduğu,
* Türkiye AB´nin gündeminde olduğu,
için...
Dominique MORIN´nin köpek eğitimi konusunda yaptığı açıklamaların çok ilgiyle karşılandığı toplantıda Arnaud FRAISSE, Türkiye´de de bir köpek eğitim ünitesi kurmayı düşündüklerini belirtti.
Kurtarma çalışmalarında enkaz altından canlı bulunmasında çok büyük yararları olan köpeklerden en çok hangi cinsin bu işe uygun olduğu yolundaki soruya Belçika ve Alman Kurt´u yanıtı verildi.
SSF´e katılmak için 1 yıllık eğitim ve gerçek bir afet ortamında yapılan 8 günlük bir staj-sınav´dan geçmek gerekiyor.
Meksika, Hindistan, İran ve Türkiye depremlerinde, Madagaskar, Guatemala, Guadeloupe ve Réunion adasında siklon nedeniyle yaptığı çalışmalar, SSF’ye felaketlerle ilgili riskleri yönetme ve “profesyonel” ekip yetiştirme deneyimi de kazandırdığı için, bu girişimin özellikle deprem riski altındaki Türkiye için olumlu bir gelişme olduğu açık!
Bilgi ve iletişim için: Savaş Ulu,
Tel:0532-736 7862
e-posta: istcet@superonline.com
SSF Fransa: Web sitesi
-Toplantıya katılan Anadolu Ajansı, NTV ce TV-8´e teşekkürlerimizle-