01 Şubat 2010

Armada’da Bir Eski İstanbul Geleneği Daha Canlanıyor: “APOKRIES” (Rum Karnavalı)

Osmanlı İstanbul’unda her yıl Ortodoks Rumlar tarafından kutlanan, Brezilya’nın Rio, İtalya’nın Venedik karnavalının küçük ölçekli örneği “Apokries”, bu yıl 14 Şubat Pazar gecesi Armada’da Türk ve Yunan müzisyenlerden oluşan müzik grubu “Café Aman İstanbul” ile birlikte canlandırılacak..

Eski İstanbul’da yerleşik Rum Ortodokslarının 40 günlük “Büyük Oruç” (Paskalya) öncesi düzenlediği bir karnaval olan “Apokries” bundan böyle her yıl Ahırkapı’da Armada Otel tarafından yeniden canlandırılacak. 14 Şubat 2010, Pazar gecesi düzenlenecek olan ve eskiden, katılan herkesin kılıktan kılığa girip, maskeler takarak eğlendiği “Apokries” karnavalı, Galata ve Pera sokaklarında yapılan bir resmigeçit ile başlarmış. Eğlence, “Tatavla”da –bugünkü “Kurtuluş”- yapılan muazzam bir panayırla sona erermiş. İstanbulluların “Bakla Horani” günü de dedikleri bu günden sonra Rumlar evlerine kapanır, perhiz ve ibadetle vakit geçirerek Büyük Paskalya Yortusunun gelmesini beklermiş. II. Dünya Savaşı’ndan sonra bu gelenek İstanbul’da tamamen ortadan kalkmış...

Armada’daki “Apokries” etkinliği, Tatavla meyhanelerinin dekoru içinde ve “Café Aman İstanbul”un coşkulu müziğiyle yaşanacak. Türk ve Yunan müzisyenlerden oluşan müzik grubu “Café Aman Istanbul”, repertuarını 1922 öncesi ve sonrası başta İstanbul, İzmir, Atina gibi liman şehirlerde olmak üzere dönemin “Café Aman” (gazel okunan yer) ve müzikli kafelerinde icra edilen rembetikolardan oluşturmakta. Vokal: Stelyo Berber, Pelin Suer, Kanun; Serkan Mesut Halili, Ud: Erdem Şentürk, Keman: Atalay Durmaz, ve Buzuki – Gitar: Dimitris Lapas’tan oluşan grubun icraatı sırasında sirtaki ve diğer çeşitli danslar da yer alacak.

Özel Apokries Menüsü
Soğuk Serpme Mezeler
Zeytinyağlı Dolma, Çerkez Tavuğu, Fasulye Pilaki, Tarama, Pancar, Fava, Beyaz Peynir, Haydari, Marine edilmiş Kırmızı Biber, Rus Salatası, Radika Salatası, Pazı Salatası
Sıcak Mezeler
Pazılı Yaprak Dolma, Kalamar Tava, Filibe Köfte, Pırasa Mücveri,
Peynirli ve Ispanaklı Muska Böreği
Ortaya Tatlı ve Meyve Tabağı
Vişneli Baklava, Fıstıklı Baklava, Kabak Tatlısı, Şekerpare, Revani,
Fırın Sütlaç, Peynir Tatlısı, Ayva Tatlısı,
Mevsim Meyveleri
İşkembe Çorbası - Limitsiz Yerli İçki

Katılım: 75.- TL Kdv Dahil - Kişi Başı


Ayrıntılı bilgi ve rezervasyon için:
Armada Banket Ekibi, Tel: 0212 455 44 55 | infosatis@armadahotel.com.tr,
Irmak ÖZYURT, Tel: 0212 455 44 71 | iozyurt@armadahotel.com.tr
Ufuk SERAB, Tel: 0212 455 44 67 | userab@armadahotel.com.tr
“Café Aman Istanbul” için Stelyo Berber: stelios.berber@gmail.com – 0532 3061399

Kaynaklar:


Araştırmacı Feza Kürkçüoğlu, "Tatavla ve Beyoğlu’nun çalkalanıp durduğunu" belirttiği bu karnavalın yaklaştığını İstanbul’daki büyük mağazaların rengârenk kâğıt maskelerle süslenen vitrinlerinden anlamanın mümkün olduğunu anlatıyor.1 Yazar Orhan Tüter’in “Osmanlı İstanbul’undan Bir Köşe: TATAVLA” başlıklı kitabında da “Apokries” - “Tatavla Karnavalı”2 ve Maria Yordanidu’nun, “Loksandra, İstanbul Düşü”nde3 ayrıntılı bilgiler var. Keza Reşat Ekrem Koçu’nun “İstanbul Ansiklopedisi”nde de “Apukurya Maskaraları” maddesinde bu karnavala ayrıntılı biçimde yer verilmiş... 


1
Celal Başlangıç, “Tatavla'dan Moda'ya bir karnaval”, 1 Mart 2004, Radikal Gazetesi, http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=108055 
2 Orhan Tüter, “Osmanlı İstanbul’undan Bir Köşe: TATAVLA”, Sel Yayıncılık, İstanbul, 1998
3 Maria Yordanidu, “Loksandra İstanbul Düşü”, Belge Yayınları, Marenostrum Mitos Dizisi, İstanbul, 1995