Armada, Atina'dan St. George Lycabettus oteli ve eski İstanbullu, yemek tarihçisi Sula Bozis ile işbirliği içinde Türk - Yunan Mutfak Kültürü etkinliği başlattı. Türk ve Yunan mutfak kültüründeki benzerlik ve farklılıkları uygulayarak ortaya çıkarmak amacıyla yapılan bu ilk etkinlikte; 13 Nisan 2005, Çarşamba günü öğleyin basına bir tanıtım, aynı gün akşam da bir Gala Yemeği düzenlendi.
Havuzlu Kahve'de bir kokteyl ile başlayan Gala Yemeği, Yannis ve Görkem Saulis'in rembetiko konseri eşliğinde Ahırkapı Lokantası'nda devam etti. Bu sırada sunulan menü hakkında Sula Bozis tarafından açıklama yapıldı. St.George Lycabettus otelinin İletişim Yönetmeni Sissy Nika da konukları etkinliğin Kasım ayında Atina'da yapılacak bölümü için St. George Lycabettus'a davet etti. Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Alexis Alexandris, Yunan Turizm Bakanlığı Müsteşarı Kostas Katslglannis, Türk Yunan Derneği yöneticileri ve üyeleri, basın, Başar Sabuncu, Zuhal Olcay gibi sanatçılar ve Armada dostlarının katıldığı Gala Yemeği'nde Zoğrafyan Lisesi Rembetiko sınıfının dansı da geniş ilgi ve sempati topladı. Yemeğin sonunda Şef John Douros ve yardımcısı Thanassis Stathoulias alkışlandı.
Türk-Yunan ilişkilerinin gerginleştiği şu günlerde böyle bir buluşma ve kültürel paylaşmanın çok önemli olduğu açık...
| ||||||||||||||
Beykozlu Vasil, dedesinin torikten yaptığı maydanozlu, naneli balık köftesini hiç unutmamıştı... Bizans'ın skordalyası tarator adını alıp, midye tavayı, patlıcan kızartmasını süslemişti... Dana eti, arpacık soğan ve yeşil zeytinle yapılan stifado bembeyaz, kolalı keten örtü serilmiş bir sofranın başyemeklerinden biriydi. Kaşık tatlılarının, özellikle yaseminli beyaz tatlının yeri başkaydı...1
Soldan sağa Kasım Zoto (Armada), Sissi Nika (St. George Lycabettus Hotel, Atina) ve Sula Bozis (Araştırmacı) | ||||||||||||||
St. George Lycabettus, (Atina) otelinde hazırlanmış yunan mutfağından bazı örnekler... Thanassis Stathoulias; (Şef Yardımcısı) , John Douros; Şef Girit dakusundan ahtapot, Çipuro (Girit rakısı) ve özel kav Yunan şarapları, Bakaliaro, Uzo Otlu peynirli kalamar dolması, domates köftesi, nohut köftesi, Aynaroz usulü stifado (papaz yahnisi), Dereotlu kabak böreği, asma yaprağında terbiyeli sarma, Kalamata zeytini ile marine edilmiş radika salatası, Santorini favası, Meyva şekerlemeleri ... (1) İSTANBUL LEZZETİ, Sula Bozis, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul, Ekim 2000 http://www.tarihvakfi.org.tr/yayinlar/ayrinti.asp?ID=114 Bozis'in Kapadokya Lezzetleri de yine Tarih Vakfı'ndan Temmuz 2004'te yayınlandı. (2) St. George Lycabettus butik oteli hakkında daha fazla bilgi için lütfen bkz. http://www.sglycabettus.gr/ |