Bu akşam iftar sofrası Armada Otel'in şefi Hüseyin Şener'den... Mönüde bademli patlıcan çorbası, hünkâr beğendi ve vişneli ekmek kadayıfı var...
Bademli patlıcan çorbası
Malzemeler: İki kaşık tereyağı, iki bardak süt, bir bardak su, iki kaşık un, iki patlıcan, iki kaşık kavrulmuş file badem, bir bardak krema, bir kaşık toz badem, tuz ve karabiber
Yapılışı: Tereyağı bir tencerede eritildikten sonra un ilave edilir, orta hararette kavrulur. Toz badem ilave edilir. Süt ve su karışımı kavrulan una yedirilir ve hızlıca karıştırılarak pürüzsüz hale gelmesi sağlanır. Bu aşamada pütürler oluşmuşsa el blender’ı kullanılabilir. Daha önce közlenmiş ve küçük küçük kıyılmış iki patlıcan bu karışıma eklenir. Sırasıyla krema, tuz ve biber katılır. Beş dakika kaynadıktan sonra çorba hazırdır. Servis etmeden önce file badem eklenir.
Malzemeler: İki kaşık tereyağı, iki bardak süt, bir bardak su, iki kaşık un, iki patlıcan, iki kaşık kavrulmuş file badem, bir bardak krema, bir kaşık toz badem, tuz ve karabiber
Yapılışı: Tereyağı bir tencerede eritildikten sonra un ilave edilir, orta hararette kavrulur. Toz badem ilave edilir. Süt ve su karışımı kavrulan una yedirilir ve hızlıca karıştırılarak pürüzsüz hale gelmesi sağlanır. Bu aşamada pütürler oluşmuşsa el blender’ı kullanılabilir. Daha önce közlenmiş ve küçük küçük kıyılmış iki patlıcan bu karışıma eklenir. Sırasıyla krema, tuz ve biber katılır. Beş dakika kaynadıktan sonra çorba hazırdır. Servis etmeden önce file badem eklenir.
Hünkâr beğendi
Malzemeler: İki kaşık tereyağı, bir kaşık un, 500 gr kuşbaşı dana eti, bir kaşık salça, iki havuç, iki kuru soğan. Beğendi malzemeleri: Dört patlıcan, dört kaşık un, yarım litre süt, dört kaşık rendelenmiş kaşar, üç kaşık tereyağı, tuz, şeker
Yapılışı: Etler kaynar suda ve kanı alınarak süzdürülür. Tencerede tereyağı eritildikten sonra soğan ve havuç ilave edilir. Bir kere karıştırılır. Etler katılır. Salça ve un eklendikten sonra etler pişene kadar beklenir, göz kararı tuz-biber ilave edilir. İsteyen kırmızı pulbiber ve karabiber de koyabilir. Patlıcanlar ocakta közlenir ve kıyılır. Tencerede tereyağı eritildikten sonra üzerine un katılıp kavrulur. Süt ve kıyılmış patlıcanlar ilave edilir. Son olarak rendelenmiş kaşar ve tuz ile şeker ilave edilir. Tabağa önce patlıcan püresi konur. Ortasına kaşıkla hafifçe açılan çukura etler yerleştirilir, servise sunulur.
Malzemeler: İki kaşık tereyağı, bir kaşık un, 500 gr kuşbaşı dana eti, bir kaşık salça, iki havuç, iki kuru soğan. Beğendi malzemeleri: Dört patlıcan, dört kaşık un, yarım litre süt, dört kaşık rendelenmiş kaşar, üç kaşık tereyağı, tuz, şeker
Yapılışı: Etler kaynar suda ve kanı alınarak süzdürülür. Tencerede tereyağı eritildikten sonra soğan ve havuç ilave edilir. Bir kere karıştırılır. Etler katılır. Salça ve un eklendikten sonra etler pişene kadar beklenir, göz kararı tuz-biber ilave edilir. İsteyen kırmızı pulbiber ve karabiber de koyabilir. Patlıcanlar ocakta közlenir ve kıyılır. Tencerede tereyağı eritildikten sonra üzerine un katılıp kavrulur. Süt ve kıyılmış patlıcanlar ilave edilir. Son olarak rendelenmiş kaşar ve tuz ile şeker ilave edilir. Tabağa önce patlıcan püresi konur. Ortasına kaşıkla hafifçe açılan çukura etler yerleştirilir, servise sunulur.
Vişneli ekmek kadayıfı
Malzemeler: 1 ekmek kadayıfı, üç kg tozşeker, üç litre su, bir limon, 500 gr çekirdeksiz vişne, kaymaklı dondurma, 24 adet ceviz, kaymak, çekilmiş antepfıstığı
Yapılışı: Ekmek kadayıfı önceden bir tepsiye konup soğuk su ile serperek ıslatılır. 10-15 dakika sonra üzerine hafifçe bastırılarak suyu süzülür. Su ve şeker kaynatılır, bir limon suyu ve vişneler eklenir. Tepsideki kadayıf kısık ateşin üzerine alınır, birkaç yerine kürdan saplanır ve vişneli şurup üzerine dökülür. 20 dakika ateşin üzerinde tutulup şurubu içine çekmesi beklenir. Ateşten alınır, soğuması beklenir, kaymaklı dondurma eşliğinde servise sunulur.
Malzemeler: 1 ekmek kadayıfı, üç kg tozşeker, üç litre su, bir limon, 500 gr çekirdeksiz vişne, kaymaklı dondurma, 24 adet ceviz, kaymak, çekilmiş antepfıstığı
Yapılışı: Ekmek kadayıfı önceden bir tepsiye konup soğuk su ile serperek ıslatılır. 10-15 dakika sonra üzerine hafifçe bastırılarak suyu süzülür. Su ve şeker kaynatılır, bir limon suyu ve vişneler eklenir. Tepsideki kadayıf kısık ateşin üzerine alınır, birkaç yerine kürdan saplanır ve vişneli şurup üzerine dökülür. 20 dakika ateşin üzerinde tutulup şurubu içine çekmesi beklenir. Ateşten alınır, soğuması beklenir, kaymaklı dondurma eşliğinde servise sunulur.