29 Nisan 2001

Armada'da Dünya Dans Günü

Kuruluşundan (1994) bu yana, her Pazar Tango Akşamı düzenleyen Armada'da, bu akşamki Tango Gecesi'nde dansa Murat Şikel'in yazdığı mesaj okunarak başlanacak... Ümit İris'in okuyacağı mesaj şöyle:
“Dansın, yaşamımızın bir parçası olmaya devam ettiğini görmek, kaybolmaya başlayan güzellikler içinde insanın duyacağı bir mutluluk olmalıdır. Uygarlığın ilk belirtilerinden biri olan ve kültürel alışveriş sayesinde evrensel bir anlatım şekline dönüşen dans, klasik bale eserlerinin sahnelendiği salonlarda insanların doğasındaki dürtülerin özlemlerini yatıştırmalarını sağladı. Sözlerin yetersiz kaldığı, sessizliğin doruk noktasında aşkın ve hatta nefretin gücünü en zarif şekilde ifade edilebilen, ruh ve beden ilişkisinin en güzel anlatımı olan dans sonsuza kadar yaşayacaktır. Dansın yumuşaklığı, zarafeti ve bu yapısının doğal sonucu olarak insanla yeşeren bağımsız yapısı, barışın ve sevginin en doğru anlatımıdır. Dans sanatına gönül vermiş insanlar olarak, Dünya Dans Günü kutlamalarının yalnızca bir günle sınırlı olamayacak kadar derin anlamlar taşıdığının bilinciyle günler ve hatta haftalar boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanmasının gelecek nesillere bırakılacak güzel bir miras olduğunu düşünüyoruz.”




UNESCO'nun Uluslararası Dans Komitesi'nin hazırladığı Dünya Dans Günü 2001 ve önceki mesajlar için bkz.:Year 2001 International Dance Day Message